Obilniny v potrave


Tak ako sa u ľudí vyskytuje problém s trávením lepku a spôsobuje alergické reakcie, tak sa môžu tieto problémy vyskytovať aj u psov. U takto citlivých jedincov je prirodzené vyhýbať sa týmto zložkám v potrave.  No niektorí chovatelia tvrdia, že obilniny nemajú čo robiť v strave každého psa. Ale v primeranom množstve zdravému psovi obilniny nerobia problém, nepoškodzujú jeho zdravie a môžu byť pre neho aj prínosom, prispievajú k výžive hodnotnými živinami vrátane vitamínov, minerálov, esenciálnych mastných kyselín a vlákniny, pričom pomáhajú udržiavať tuk a kalórie nižšie, ako keby sa namiesto nich používali živočíšne produkty.

Treba si uvedomiť, že pes nie je vlk a za 10 000 rokov domestikácie, súžitia s človekom, prispôsobil fyziologicky svoju tráviacu sústavu, aby mohol bezpečne tráviť aj rastlinnú potravu a škrob z obilnín, keďže vždy dostával zvyšky z ľudskej potravy, kde nebolo len mäso. Napríklad má dlhšie črevo ako vlk a má 10 génov odlišných od vlka, práve aby dokázal lepšie tráviť obilniny.

Myslíme, že je veľa pravdy v slovách Služby klinickej výživy na škole veterinárneho lekárstva na Tufts University: „Na nasýtenom trhu s krmivami pre domáce zvieratá je čoraz bežnejšie, že výrobcovia udržiavajú mýty, aby predávali diéty a zvýšili podiel na trhu. Príkladom tejto stratégie sú často bezobilné diéty. Mnohé z týchto diét len nahrádzajú vysoko rafinované škroby, ako napríklad škroby zo zemiakov alebo tapioky (maniok) namiesto obilnín. Tieto zložky často poskytujú menej živín a menej vlákniny ako obilniny, pričom sú aj drahšie.“ Mnohí výrobci nahradzujú obilniny ako pšenicu, jačmeň, ovos, ryžu, kukuricu inými rastlinnými produktami ako zemiakmi, batátmi, tekvicou, mrkvou, hráškom a ovocím, pričom niektorá zelenina má u psa menšiu využiteľnosť ako obilie a len zväčšuje objem krmiva. Zaujímavé je napríklad, že pšeničný lepok obsahuje viac ako 80 percent bielkovín, je na 99 percent stráviteľný a má aminokyselinový profil podobný bielkovinám v mäse. Kukurica zase, ak je správne pripravená, je vynikajúcim zdrojom vysoko stráviteľných uhľohydrátov, esenciálnych mastných kyselín a vlákniny a môže byť obzvlášť dôležitou zložkou stravy pre psov so zdravotným stavom vyžadujúcim znížený obsah tuku alebo bielkovín.

Kategórie

Cookies

Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.