Vitamín B pre psov

Vitamín B pre psov: Pochopenie jeho dôležitosti a najlepšie zdroje v potrave

Autor: Silvia Gituto, 24. januára 2023

Vitamín B pre psov: Pochopenie dôležitosti a najlepších zdrojov potravy

Prečo je vitamín B dôležitý pre psov?

Vitamín B je pre psov dôležitý z viacerých dôvodov. Po prvé, pomáha správnemu fungovaniu nervového systému. Pomáha tiež pri trávení a látkovej premene, keďže pomáha rozkladať tuky a bielkoviny. Vitamín B je tiež nevyhnutný pre zdravú srsť a kožu , ako aj pre červené krvinky, ktoré dodávajú telu kyslík a živiny. Vitamín B tiež pomáha s kognitívnymi funkciami a spája sa so zlepšením učenia a pamäte.

Výhody vitamínu B pre zdravie psov

Vitamín B má množstvo dôležitých výhod pre zdravie psov. Pomáha udržiavať zdravý metabolizmus a pomáha pri vstrebávaní základných živín, ako je železo. Pomáha tiež pri rozklade tukov a bielkovín, ako aj pri kognitívnom fungovaní. Vitamín B tiež pomáha pri fungovaní imunitného systému, čo pomáha udržať vášho psa zdravého a šťastného. Nakoniec, vitamín B môže pomôcť so zdravím kože a srsti vášho psa, ako aj s jeho trávením.

Najlepšie potravinové zdroje vitamínu B pre psov

  • Vitamín B1 (tiamín) možno nájsť vo väčšine živočíšnych potravín, ako sú ryby, mäso, hydina, mliečne a vaječné výrobky, ako aj niektoré obilniny, strukoviny a semená.
  • Vitamín B2 (riboflavín) sa nachádza v mliečnych výrobkoch, mäse, vajciach, orechoch a zelenej listovej zelenine, ako je špenát.
  • Vitamín B3 (niacín) možno nájsť v mäse orgánov, rybách a hydine.
  • Vitamín B5 (kyselina pantoténová) sa nachádza v pivovarských kvasniciach, vajciach, pečeni, celozrnných výrobkoch a strukovinách.
  • Vitamín B6 (pyridoxín) sa nachádza v lososovi, treske, tuniakovi, pečeni a mäse z orgánov, ako aj v zemiakoch a obilninách.
  • Vitamín B7 (biotín) sa nachádza vo vajciach, mliečnych výrobkoch, strukovinách, orechoch a semenách.
  • Vitamín B9 (folát) sa nachádza vo väčšine listovej zeleniny, ovocia a fazule.
  • Vitamín B12 (kobalamín) sa nachádza v živočíšnych potravinách, ako je mäso, ryby, hydina, vajcia a mliečne výrobky.

Doplnky

V niektorých prípadoch môže váš veterinár odporučiť doplnok, ak váš pes má nedostatok vitamínu B alebo ak má váš pes zdravotný stav, ktorý vyžaduje ďalšie vitamíny B. Doplnky sú dostupné vo forme tabliet, tekutín a práškov. Uistite sa, že dodržiavate pokyny na štítku, aby ste zaistili správne dávkovanie.

Odporúčané denné dávky vitamínu B pre psov

Odporúčaná denná dávka vitamínu B pre psov sa líši v závislosti od veľkosti a veku vášho psa. Vo všeobecnosti by pes s hmotnosťou 2-5 kilogramov mal dostať aspoň 5 mg B1, 10 mg B2, 20 mg B3, 5 mg B5, 5 mg B6, 15 mcg B7, 70 mcg B9 a 0,1 mcg B12 denne. Porozprávajte sa so svojím veterinárom o konkrétnych odporúčaniach pre vášho psa.

Faktory, ktoré ovplyvňujú potrebu vitamínu B

Existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú potrebu vitamínu B u psov . Napríklad vek, plemeno, veľkosť, pohlavie a úroveň aktivity môžu ovplyvniť množstvo potrebného vitamínu B. Napríklad šteniatka zvyčajne potrebujú viac vitamínu B, pretože ich telá stále rastú a vyvíjajú sa. Podobne väčšie plemená majú tendenciu potrebovať viac vitamínu B ako menšie plemená. Okrem toho psy, ktoré sú mimoriadne aktívne, zvyčajne potrebujú viac vitamínu B, pretože im pomáha efektívne premieňať energiu z potravy na energiu pre ich telo. Nakoniec, kastrovaní alebo kastrovaní psi môžu potrebovať viac vitamínu B, pretože ich hormóny sú zmenené a ich telo ho prirodzene neprodukuje.

Ako podávať vitamín B

Najlepší spôsob podávania vitamínu B psom je prostredníctvom ich stravy. Ako už bolo spomenuté vyššie, prírodné zdroje vitamínov B ako mäso, hydina, ryby, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny, obilniny, orechy a semená sú skvelými zdrojmi. Okrem toho sú doplnky dostupné vo forme tabliet, tekutín a práškov. Uistite sa, že pri podávaní doplnkov vášmu psovi dodržiavate pokyny na štítku, aby ste zaistili správne dávkovanie.

Kategórie

Cookies

Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.