Rozšírenie psov v Európe


Vlastníctvo psov je v Európe pomerne rozšírené, milióny domácností na celom kontinente si vážia spoločnosť týchto verných priateľov. Na základe údajov Európskej federácie priemyslu krmív pre domáce zvieratá (FEDIAF) bolo v roku 2021 v európskych domácnostiach chovaných približne 92,9 milióna psov ako domáce zvieratá.

Najmenej populárny je chov psov a mačiek v Turecku. Len 5 % domácností tam vlastní psa. To je zďaleka najnižšie v Európe. Švajčiarsko má druhé najnižšie vlastníctvo psov v Európe, kde ho vlastní len 12 % domácností.

Najvyšší podiel domácností so psom je v Rumunsku. Rumuni milujú nielen psov, ale aj mačky. Takmer polovica domácností tam vlastní aspoň jednu mačku a 45 % rumunských domácností vlastní aspoň jedného psa, čo je najviac v Európe. Psom veľmi fandia aj poľské (43 %) a české (42 %) domácnosti. Toto sú jediné európske krajiny, kde viac ako 40 % domácností vlastní psa.

Slovensko patrí do tej lepšej polovice európskych krajín. Na Slovensku vlastní psa takmer tretina domácností, presnejšie 29 %.

Vlastníctvo psov poskytuje svojim majiteľom emocionálnu podporu, spoločnosť a pocit zodpovednosti. Popularita vlastníctva psov v Európe odráža hlboké spojenie medzi ľuďmi a týmito vernými spoločníkmi. S nespočetnými plemenami a osobnosťami, z ktorých si môžete vybrať, môže každý nájsť psa, ktorý bude milujúcim a verným spoločníkom.

Kategórie

Cookies

Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.